Is kokos gezond? De voor- en nadelen. | Drogespieren.nl (2024)

Is kokos gezond? De voor- en nadelen. | Drogespieren.nl (1)

Kokos, je leest en hoort er steeds meer over. En de kans is ook groot dat jij iets van kokos in je keukenkastje hebt staan. Wat is kokos nu eigenlijk en is kokos gezond? Is het goed voor je gezondheid om hiermee te koken? Wij gaan dieper in op de voor- en nadelen van kokos.

Inhoud verberg

2)Wanneer worden kokosnoten geoogst?

3)De verschillende producten van kokos

4)Is kokos gezond?

4.1)Dit maakt kokos gezond

5)Conclusie

Wat is kokos eigenlijk?

Kokos wordt gewonnen uit de kokosnoot, dat komt je vast niet onbekend voor. Deze vruchten groeien alleen in tropische gebieden. Vandaar dat we dit altijd meteen associëren met zon, zee, strand en wuivende palmen.

In reclamespotjes zie je regelmatig iemand met een co*cktail die wordt geserveerd in een kokosnoot. Hoewel een kokosnoot de naam van een noot heeft, is het eigenlijk een steenvrucht, zoals ook een peer een steenvrucht is. Het vruchtvlees is een beetje vezelig.

Wanneer worden kokosnoten geoogst?

Kokosnoten worden altijd heel vroeg geplukt, nog voordat ze rijp zijn, omdat kokosnoten op dat moment nog meer kokoswater bevatten. Op dat moment heeft de schil een groene kleur.

Deze kleur verandert naar bruin doordat de vrucht gedroogd wordt. Het vruchtvlees verandert dan van roze naar wit. Valt de kokosnoot zelf van de boom, dan is deze uiteraard helemaal rijp. Dit proces zie je ook bij ander fruit, zoals bij appels.

De verschillende producten van kokos

Van kokos worden veel verschillende producten gemaakt. Je kunt hierbij denken aan kokosmelk, maar ook aan kokosolie. De bekendste producten zijn:

  • Kokosolie
  • Kokosmelk
  • Kokosboter
  • Kokosvlees
  • Kokoswater
  • Kokosrasp

Natuurlijk zijn er ook vele producten te benoemen waarbij het kokosvlees al is verwerkt tot bijvoorbeeld broodbeleg, zoals kokosbrood.

Is kokos gezond?

Tegenwoordig zijn we veel meer dan vroeger bezig met een gezonde levensstijl. We kiezen bewuster en checken vaker het voedingslabel. Bij vrijwel elk product zijn zowel voor- als nadelen te noemen voor de gezondheid en dat geldt ook voor kokos.

Dit maakt kokos gezond

Kokos wordt genoemd als een van de superfoods. Andere superfoods zijn bijvoorbeeld kaneel, groene thee en cacao. In de Ayurvedische geneeskunst wordt kokos al vele eeuwen geroemd om de helende werking op het gebied van therapeutische en cosmetische problemen.

Hier een flink aantal voordelen die kokos gezond maken:

  • Kokos zou een stimulerende werking hebben op de spijsvertering.
  • Het zou een goed zijn voor het immuunsysteem vanwege de antibacteriële en antivirale werking.
  • Het zorgt voor een betere opname van suikers in het bloed en zou daardoor een positief effect kunnen hebben op verschijnselen van diabetes, zoals hypoglykemie.
  • Kokos zou een ontstekingsremmende werking hebben.
  • Door het eten van kokos zou je andere voedingsstoffen beter opnemen. Denk hierbij aan calcium en ijzer. Ook essentiële vetzuren, zoals het bekende omega-3 zouden beter worden opgenomen.
  • Kokos werkt ondersteunend voor de hormonen.
  • Het lichaam zou beter worden ontgift, doordat de schildklier sneller zou werken.
  • Kokos zou eveneens goed zijn voor de huid. Het natuurlijke vetgehalte zou bijvoorbeeld herstellen en er worden regelmatig kokosproducten ingezet tegen huidproblemen als psoriasis en eczeem.
  • Het cholesterolgehalte zou beter op peil blijven door het gebruik van kokos.

De nadelen van kokos

Maar er zijn ook nadelen die mede bepalen of je kokos gezond vindt of niet. Een van de bekendste nadelen is het vetgehalte. Kokos bestaat voor circa 85% procent uit verzadigd vet.

Verzadigd vet heeft geen goede naam en daardoor staat ook kokos vaak ter discussie. Het risico op hart- en vaatziekten zou worden vergroot door een regelmatige inname van verzadigde vetten.

Bij kokosvet bestaat meer dan de helft van het verzadigde vet uit laurinezuur. Ook hierover zijn de meningen verdeeld. Dit zou zorgen voor het ‘goede’ cholesterol, namelijk HDL-cholesterol. Er kan echter niet worden uitgesloten dat het laurinezuur toch schadelijke gevolgen heeft voor het hart.

Kokoswater moet gezonder zijn, denk je nu misschien. Daar zitten immers geen verzadigde vetten in. Nu is kokoswater inderdaad een stuk gezonder, omdat het voor 95% uit water bestaat.

Het bevat maar 19 kilocalorieën in 100 milliliter kokoswater zitten. Kokoswater is isotonisch, wat wil zeggen dat er dezelfde concentratie koolhydraten en mineralen in zit als in het bloed.

Kokosmelk is een combinatie van kokosvlees en kokoswater. Door het kokosvlees zit hier wel verzadigd vet in. Er bestaan ook light versies van kokosmelk.

Conclusie

Kokos is geen product dat je dagelijks moet nemen. Maar eigenlijk geldt dat voor alles. Als je er met mate van geniet, dan komt het je gevarieerde voeding ten goede. Wanneer jij dol bent op kokos of op kokosmelk, dan hoef je dit zeker niet ineens te laten staan.

Is kokos nou gezond? Kokos heeft zowel negatieve als positieve effecten, Kies bovenal voor een gevarieerd voedingspatroon. Op internet kun je zeker een aantal gezonde recepten met kokos vinden. Zo worden er vaak smoothies gemaakt op basis van kokoswater. En wat dacht je van een curry op basis van kokosmelk?

Je kunt kokos kopen in biologische winkels en speciaalzaken, maar ook de supermarkt om de hoek heeft producten op basis van kokos. Eet smakelijk!

Vond je dit een interessant artikel of heb je een vraag of opmerking?
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!

Is kokos gezond? De voor- en nadelen. | Drogespieren.nl (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Fr. Dewey Fisher

Last Updated:

Views: 5920

Rating: 4.1 / 5 (42 voted)

Reviews: 81% of readers found this page helpful

Author information

Name: Fr. Dewey Fisher

Birthday: 1993-03-26

Address: 917 Hyun Views, Rogahnmouth, KY 91013-8827

Phone: +5938540192553

Job: Administration Developer

Hobby: Embroidery, Horseback riding, Juggling, Urban exploration, Skiing, Cycling, Handball

Introduction: My name is Fr. Dewey Fisher, I am a powerful, open, faithful, combative, spotless, faithful, fair person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.