Samsung Galaxy J5 Archieven (2024)

De Galaxy J5 is Samsung's betaalbaarste smartphone met een aantal belangrijke high end features, zoals het Super Amoled beeldscherm, de nieuwste versie van de geoptimaliseerde TouchWiz interface, én een accuduur die ronduit indrukwekkend is. Lees hier onze uitgebreide review van het toestel.Tip:check ook de nieuwste versie van de J5: deGalaxy J5 (2017).

Design

Gezien de prijsklasse waarin de Galaxy J5 zich bevindt, is het geen verrassing dat het toestel volledig vankunststof is gemaakt. Dat verhindert natuurlijk niet dat het toestel solide aanvoelt, mede omdat de J5 met zijn 146 gram niet superlicht is.


Curieus genoeg deed het uiterlijk van de Galaxy J5 ons denken aan dat van de Galaxy Note 2, en inderdaad: het toestel is een stuk kleiner, maar de overeenkomsten zijn duidelijk.Al met al zal de Galaxy J5 geen designprijzen winnen, maar dankzij de afgeronde vormen ligt het toestel prettig in de hand - fijner dan bijvoorbeeld de Galaxy A5, die weliswaar dunner is, maar ook een stuk hoekiger.

Bovenop de Galaxy J5, onderop de Galaxy Note 2

De kunststof behuizing van de Galaxy J5 biedt nog eenander voordeel: de batterij kun je eenvoudig uitwisselen. Waar Samsung in haar duurdere modellen dus af stapt van dit handigheidje, vind je deze nog wel in haar budget toestellen. Dit geldt ook voor een paar andere snufjes, maar daarover straks meer.

Hardware

Technisch gezien is de Galaxy J5 een toestel zoals je dit mag verwachten in deze prijsklasse. De processor, Qualcomm's 64 bit Snapdragon 410 voldoet ruimschoots, maar is ook in concurrerende telefoons zoals Motorola's Moto G te vinden. Samsung combineert deze met 1,5 GB werkgeheugen - een stapje meer dan het basismodel van Motorola's budgettopper.

Omdat de Galaxy J5 standaard draait op Android 5.1.1 en de nieuwste, flink geoptimaliseerde versie van Samsung's TouchWiz interface voelt het toestel bij de normale handelingen gewoon soepel aan. En omdat de schermresolutie niet bijzonder hoog is, zijn de meeste games prima te spelen op het toestel.

De Galaxy J5 is voorzien van 8 GB interne opslag waarvan zo'n 4,5 GB beschikbaar is voor de gebruik(st)er. Een variant met een grotere capaciteit is er helaas niet, maar viahet microSD slot kun je hier zelf maximaal nog eens 128 GB aan toe voegen.

Beeldscherm

De interne hardware van de Galaxy J5is dan misschien onopvallend,het Amoled scherm valt des te meer op, zeker in deze prijsklasse.In combinatie met de 720p HD resolutie levert dit een erg mooi scherm op, waar foto's en video's regelrecht vanaf springen. En omdat het een Amoled scherm is, is zwart ook echt zwart, waardoor het beeld uitermate contrastrijk is.

Helaas kun je op de Galaxy J5 niet kiezen uit verschillende weergave standen, dus de kleurweergave is niet zo geoptimaliseerd zoals op Samsung's duurdere Galaxy S en Note modellen. Verschil moet er wezen, zo lijkt de - op zich niet zo vreemde - gedachtengang.

Wel vreemd is het ontbreken van een automatische helderheidsregeling op de J5. Je kunt wel de helderheid van het scherm instellen met een schuifbalk, én er is een speciale modus voor in direct zonlicht, maar dit moet je allemaal zelf handmatig regelen. Overigens is deze laatsteBuiten stand wel effectief: ook in felzonlicht is het scherm van de Galaxy J5 nogafleesbaar.

Software

Jaren lang had Samsung er een handje van budgettelefoons te lanceren met een relatief oude versie van het Android besturingssysteem. De Galaxy J5 komt direct met Android 5.1.1, en is uitgerust met de nieuwste versie van de TouchWiz interface. Mede hierdoor voelt het toestel meestal vlot aan in het dagelijks gebruik, maar dat is niet alles.

In tegenstelling tot vroegere TouchWiz versies, heeft Samsung er dit jaar vanalles aan gedaan om de bediening eenvoudiger te maken. Zo vind je dus geen onduidelijke symbolen meer, maar knoppen met heldere teksten, zodat direct duidelijk is wat ze doen.

Samsung Galaxy J5 Archieven (11)

Een paar leuke snufjes die eerder hun intrede deden op Samsung's duurdere Galaxy telefoons duiken nu ook op de Galaxy J5 op. Zo is er deExtra energiebesparende stand -ook bekend als deUltra power saving mode - die het toestel verandert in een eenvoudige mobiele telefoon, die uren doet met je laatste restjes energie.

En dan is er nog deThema optie, inclusief - als eerste Galaxy na de Galaxy S6 - toegang tot deTheme store. Daarmee pas je in een handomdraai het uiterlijk van de TouchWiz interface ingrijpend aan. Wie dus ooit een hekel had aan het uiterlijk van deze interface, kan tegenwoordig kiezen uit vele verschillende thema's.

Camera

Op camera gebied biedt de Galaxy J5 in feite twee opvallende puntjes. De 13 megapixel camera aan de achterzijde - video: 1080p full HD - heeft een f/1.9 diafragma - flink voor een toestel in deze klasse. Dit levert op papier hele aardige kiekjes op in omstandigheden met wat minder licht.



Boven de complete foto, daaronder een 1:1 crop daaruit

Omdat de lens van de J5 niet gestabiliseerd is, komt in de praktijk maar weinig van terecht. Bij weinig licht worden foto's al gauw onscherp, en duikte er nogal wat ruis op - ondanks het feit dat de lens wel behoorlijk wat licht weet op te vangen.

De interface van de camera app is vergelijkbaar met die van de Galaxy S6 - maar dan natuurlijk minus dehigh end features zoalsreal time HDR,

Overigens kun je de camera app op de Galaxy J5 starten door twee keer op deHome knop te drukken - vanuit iedere situatie start zo binnen pakweg een seconde de camera app op. Dit is een erg handig kleinigheidje, die de functionaliteit van de camera erg ten goede komt.

En dan is er nog de vijf megapixel frontcamera, die op zichzelf gewoon prima zijn werk doet - maar op de J5 wordt hij daarbij verrassend genoeg ondersteund door zijn eigen LED flitser. Nu zijn wij simpelweg nietselfie-nemend genoeg om hier een gedegen mening over te geven, maar het idee dat je ook in weinig licht jezelf en vrienden kunt fotograferen is natuurlijk niet slecht. Waarbij het maar de vraag is of je 's avonds in de kroeg jezelf met een LED flitser wilt belichten. Liever hadden wij gewoon een notificatie LED op die plek gezien - of de optie om de flitser ook als zodanig in te stellen. Die gebruik je tenslotte veel vaker.

Batterij

En dan zijn we eindelijk aanbeland bij vermoedelijk het sterkste punt van de Galaxy J5: de batterij. Niet alleen is deze zoals gezegd verwisselbaar, maar de 2600 mAh capaciteit zorgt in combinatie met de bescheiden technische specificaties voor een indrukwekkende accuduur.

Bij normaal gebruik - lees: Whatsapp, paar telefoongesprekken, uurtje browsen, uurtje muziek, beetje YouTube, zonder games te spelen - hoefden we het toestel niet dagelijks op te laden. En omdat de J5 vooral gericht is op de gemiddelde smartphone gebruik(st)er - lees: geenpower users - zal dit ook wel voor de meesten gelden.

Hoewel de Galaxy J5 geen extraFast chargeoptie heeft, duurt het volledig opladen van het toestel met de meegeleverde opladerruim twee uur - niet erg lang, maar ook niet opzienbarend vlot.

Overige features

In het rijtje features-die-je-niet-meer-in-een-duurdere-Galaxy-aantreft staat, naast het microSD slot en de verwisselbare accu, ook nog de FM radio. Omdat niet iedereen een dijk van een databundel heeft, waarmee hij of zij eindeloos van streaming muziek/radio kan genieten, blijft een FM radio voor velen een prettige entertainment optie voor onderweg.Ook NFC is aanwezig, zodat je klaar bent voor bestaande of toekomstige contactloze betaalsystemen.

Hadden we het al bellen? Dat gaat prima op de Galaxy J5, zonder daarbij in positieve of negatieve zin op te vallen. Alleen de meegeleverde koptelefoon is niet erg best. We weten dat we voor deze prijs niet zoveel hoeven te verwachten, maar zelfs dan kunnen we ons niet aan de indruk onttrekken dat dit iets beter had gekund.

Conclusie

Met de Galaxy J5 maakt Samsung wat ons betreft een duidelijke, nieuwe start, voorbij de eindeloze rij Ace, Core, Trend en andere betaalbare Galaxy modellen. De J5 heeft een paar duidelijke verkooppunten: het Amoled scherm, en de ijzersterke accuduur waar maar weinig concurrenten aan zullen kunnen tippen.

Ook de nieuwste TouchWiz versie mag er wezen, inclusief deTheme store.Verder is de J5 een uitermate flexibel toestel.Verwisselbare batterij, microSD slot en FM radio maken het tot een behoorlijk complete smartphone, die een paar kunstjes kan die inmiddels uit Samsung's duurdere telefoons verdwenen zijn.

Desalniettemin heeft Samsung een paar rare keuzes gemaakt. Zo is het weglaten van het notificatie LED jammer - zeker omdat er wél een flitser aan de voorzijde zit, waarvan wijzelf niet direct de meerwaarde hebben kunnen ontdekken. Misschien nog vreemder is het ontbreken van de automatische helderheidsregeling van het beeldscherm.

Los van een paar maffe keuzes - het blijft tenslotte Samsung - is de Galaxy J5 een interessant toestel, waarmee het Samsung hopelijk lukt om terrein op de budgetmarkt terug te gaan winnen.

Prijs

Hieronder vind je alvast een overzicht van de beste aanbiedingen per provider. Je kunt ook de Galaxy J5 abonnementen vergelijken, of zoeken naar de beste aanbiedingen voor een losse Galaxy J5.

Samsung Galaxy J5 Archieven (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Kieth Sipes

Last Updated:

Views: 5959

Rating: 4.7 / 5 (47 voted)

Reviews: 94% of readers found this page helpful

Author information

Name: Kieth Sipes

Birthday: 2001-04-14

Address: Suite 492 62479 Champlin Loop, South Catrice, MS 57271

Phone: +9663362133320

Job: District Sales Analyst

Hobby: Digital arts, Dance, Ghost hunting, Worldbuilding, Kayaking, Table tennis, 3D printing

Introduction: My name is Kieth Sipes, I am a zany, rich, courageous, powerful, faithful, jolly, excited person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.